Rugby

Låg uppe inatt och kollade på Invictus, en ganska ny film med den utomordentlige Morgan Freeman som Nelson Mandela. Nu är inte detta någon film om politik, eller ja, på sätt och vis är det väl kanske det, men själva storyn bygger på Nelsons engagemang för det sydafrikanska rugbylandslaget och dess framfart under World Cup ´95.

"The Springboks" som det sydafrikanska rugnylandslaget kallas, var när Mandela tog över rodret starkt förknippat med apartehid och rasism. Rugbyn var de vitas sport. Nelson såg sin chans att ena folket och propagerade stenhårt för att få det sydafrikanska folket att stå enat bakom sitt landslag när landet arrangerade världsmästerskapen, 1995. Han engagerade sig i laget, ingjöt mod och insperation, för att få laget som då var en slagpåse att börja vinna. Att en vinst i mästerskapen skulle förändra landet.

Självklart vinner Sydafrika efter en riktig holmgång mot New Zeeland i finalen - en makalös bedrift eftersom NZ spåddes näst intill oövervinnerligt. En klassisk askungesaga, som alltså är helt sann.
Mycket bra film, se den!

Rugby är ju en helt okänd sport i Sverige, vilket är jävligt synd. Frågan är: varför?
Reglerna är ju i princip desamma som i fotboll och det behövs inget specielllt matrial för att lira. Skillnaden är att man får använda händerna. Och att det inte blir frispark vid närkontakt...

Världens nu bästa spelare heter Sebastian Chabal och kommer från France. Han ser ut såhär.
d

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0